el-GRbg-BG

greece-bg Blog


Kαρναβάλι Ξάνθης

Kαρναβάλι Ξάνθης

Εδώ και 53 χρόνια στην «Πόλη με τα χίλια χρώματα» ,στο πάντρεμα της Ανατολής με τη Δύση , την Ξάνθη , την περίοδο του τριωδίου διοργανώνεται το πλέον φημισμένο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, Καρναβάλι της Ξάνθης.

Οι εκδηλώσεις ,που λαμβάνουν χωρά στην κεντρική πλατεία και το δημοτικό αμφιθέατρο ,ξεκινούν περίπου 2 εβδομάδες πριν τη μεγάλη Τεσσαρακοστή με την τελετή Έναρξης και περιλαμβάνουν μια σειρά από μουσικοχορευτικά δρώμενα , εκθέσεις με εικαστικό περιεχόμενο, διαλέξεις , παρουσιάσεις βιβλίων ,προβολές ταινιών και συναυλίες με τη συμμετοχή διάσημων τραγουδιστών. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με την μεγάλη παρέλαση συλλόγων και αρμάτων. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν στην Ξάνθη για να διασκεδάσουν και να λάβουν μέρος στην εντυπωσιακή καρναβαλική παρέλαση.

Αυτός ωστόσο δεν είναι ο μόνος λόγος να επισκεφθεί κανείς την «Κυρά και αρχόντισσα της Θράκης». Ανακατεμένα με τα χρώματα του καρναβαλιού, διακρίνει κάνεις τα απαλά χρώματα των αρχοντικών της παλιάς πόλης. Κρυμμένη στην φασαρία των παρελάσεων, φωλιάζει η μυστηριώδης γοητεία των τούρκικων μαχαλάδων και των ιστορικών καπναποθηκών

Χτισμένη στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης βρίσκεται η Παλιά Πόλη. Τα στενά της ,που την περίοδο του Καρναβαλιού σφύζουν από ζωή , σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή, τόσο με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα παραδοσιακά σπίτια και τα ιστορικά νεοκλασικά με τους μικρούς κήπους , όσο και με τα Ανατολίτικα αρώματα που προέρχονται από τα ταβερνάκια της πόλης που σε μαγεύουν με τις γεύσεις τους.

Καφετέριες και μπαρ με υπέροχα κοκτέιλ και μουσικές απογειώνουν τη διάθεση και το κέφι ,παρασύροντας τους επισκέπτες στους τρελούς καρναβαλικούς ρυθμούς της πόλης.

Η τελετή λήξης ,την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς , κλείνει τον θεσμό με άπειρα βεγγαλικά και το έθιμο της καύσης του «Τζάρου», ένα ανθρώπινο ομοίωμα , έθιμο που έφεραν πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης

Πριν την αναχώρηση σας από την πόλη μην παραλείψετε να γευτείτε τα συγκλονιστικά ανατολίτικα γλυκά ,τα υπέροχα σιροπιαστά και τις ξακουστές καριόκες της Ξάνθης ,για να σας θυμίζουν το γλυκό ξεφάντωμα στο ξακουστό Καρναβάλι της Ξάνθης.

Για το 2019 οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 04 Μαρτίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 10 Μαρτίου με την Κεντρική Παρέλαση.

Το θέμα του φετινού καρναβαλιού είναι ο Έρωτας

 

Κατά την διαμονή σας στη πόλη αξίζει να επιστεφτείτε : 

  • Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
  • Παλιά Πόλη
  • Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
  • Καταρράκτης Λειβαδίτη
  • Το σπίτι της Σκιάς
  • Μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας
  • Μοναστήρι της Παναγίας Καλαμούς

 

Previous Article ΤΕΣΣΕΡΙΣ TOP ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Next Article Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Σάρτης | Σάρτη | Σιθωνία | Χαλκιδική
Print
14512 Rate this article:
4.6

Αρχείο Ενημερώσεων


«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567